Vize35
Aile Birleşimi

Aile Birleşimi Vizesi Nedir ?

Aile Birleşimi Vizesi halk arasında “evlilik vizesi” olarak da bilinen uzun süreli (D TİPİ) vize alım sürecinin bir diğer adıdır.

 Kişilerin  farklı ülkede yaşayan eşlerinin veya çocuklarının yanına yerleşmesi veya kendisinden farklı ülkede yaşayan eşini ve reşit olmayan çocuklarını kendi yanına alması için başvurması gereken bir vize türüdür.

Genellikle farklı bir ülkenin vatandaşıyla Türkiye dışında evlilik yapmış Türk vatandaşlarının başvurduğu bir vize türü olan aile birleşimi vizesi  hem talep edilen evraklar hem de yapılan incelemeler açısından diğer vize türlerine göre çok daha ayrıntılı ve uzun bir sürece tabi olmaktadır. 

Aile Birleşimi Vizesi İçin Ne Gerekli ?

                Aile birleşimi vizeleri uzun süreli vize türleri arasında yer aldığı için D tipi vize türü kategorisine girmektedir. D tipi vize, uzun süreli seyahat edecek kişilerin  sıklıkla tercih ettiği ve başvuruda bulunduğu bir vizedir. 

D tipi Schengen vizeleri son derece ayrıcalıklı sosyal haklar sunan vize türleri arasında yer almaktadır. Ayrıca AB ülkelerinin  çoğunda  kullanacağınız serbest dolaşım hakkı, oturma izni ve çalışma izni gibi konulara da bu vize sayesinde kişiler hak kazanabilmektedir. Bundan dolayı D tipi Schengen vizesi çok ciddi incelemeler ve titiz değerlendirmeler sonucunda verilen bir vize türüdür. D tipi aile birleşimi vizesi ile de beraber  başvuru sahipleri oturma ve göç izni aldıklarından  dolayı yine aynı sebeple son derece dikkat edilmesi gereken prosedürleri vize başvurusu  beraberinde  getirmektedir.

 D tipi Schengen vizesi başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de  başvurunuzun doğru kategori kapsamında yapılmasıdır. Doğru ve eksiksiz bilgi ve belgelerle yapılacak başvuru vize reddi almamanız açısından büyük önem arz eder. Bu doğrultuda konsolosluklar tarafından pek çok evrak talep edilmektedir. Her ayrıntı prosedürlere uygun açıklanarak beyan edilmelidir.  Aksi taktirde herhangi bir ayrıntıya gereken özen gösterilmediği durumlarda  vize başvurunuz olumsuz sonuçlanacaktır.

Başvuru sahiplerinin kimliği, geçmişi, gelir düzeyi, evlilik bağının niteliği, güvenlik tehdidi oluşturup oluşturmadıkları gibi bir dizi konu büyük bir titizlikle değerlendirilmektedir.

              Türkiye’den yabancı bir ülkeye çalışmak için gitmiş, o ülke de  oturma ve çalışma iznine sahip fakat o ülkenin vatandaşı olmayan, Türkiye’den evlilik yapmış kişiler işçi aile kategorisinde yer alır. Bu durumda aile birleşiminin gerçekleşebilmesi için gerekli evraklar hazırlanarak ilk müracaat başvuru yaptığınız ülkeden yapılmalıdır. Eğer başvurduğunuz ülke tarafından başvurunuz olumlu değerlendirilirse onayınız  ilgili konsolosluğa gönderilecek, konsolosluktan randevu alınarak ilgili evraklar teslim edildikten sonra  aile birleşimi vizenizin  sonuçlanması beklenecektir.

 Geçmişten günümüze bakıldığında da Türkiye  Cumhuriyeti vatandaşlarının büyük bir kısmı  kısa süreliğine çalışma, eğitim gibi nedenlerden dolayı Almanya’ya gitmiş ve evlenerek Almanya’da kalmayı ve yaşamayı tercih etmiştir. Evliliğini Almanya’da gerçekleştiren bu kişiler ise orada çalışma ve oturma izni edinebilmek için Almanya Aile birleşimi vizesine müracaat etmiştir. İşlemlerini online olarak daha hızlı ve kısa sürede halletmek isteyen kişiler ise  Almanya  Büyükelçiliği  tarafından yetkilendirilen iDATA, kısa süreli Almanya  yani Schengen vizesi başvurularının yapıldığı aracı firmayı tercih etmektedir. İDATA aile birleşimi için İbraz edilen belgelerin belli bir düzen içinde Konsolosluklara iletimini sağlar.

Aile Birleşimi Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?

           Her ülkenin aile birleşimi vizesi için gerekli evrak  prosedürleri farklılık gösterdiği için bu evrak listesi düzenli olarak yenilenmektedir. Bu yüzden  aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunacak kişilerin  başvuru süresince güncel evrak takibi yapmaları  çok önemlidir.Yine de  Aile birleşimi vize başvurusu için gerekli evrakları genel hatlarıyla sıralayacak olursak ;

başvuru formu,

pasaport,

iki adet biyometrik fotoğraf,

uluslararası evlenme kayıt örneği,

nüfus cüzdan fotokopisi,

 –ikametgah belgesi,

 –tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği

               olarak belirtebiliriz. Nüfus kayıt örneğinde ise varsa kişinin  daha önce yapılmış evlilikleri, çocuklara ait kimlik bilgileri, boşanmalar, anne ve baba hakkındaki kimlik bilgileri ve eğer varsa sahip olduğunuz vatandaşlık bilgileri mutlaka yer almak zorundadır.

 Ayrıca yukarda sıralamış olduğumuz evraklarla beraber diğer ülkede yaşayan yabancı uyruklu vatandaşın hazırlaması gereken belgeler arasında ise;

eşin ikametgah belgesi,

kimlik bilgileri,

maaş bordrosu,

varsa eski eşlere ya da çocuklara ait bilgiler,

dil bilgisini kanıtlayan belgeler  

                                                                                   mutlaka yer almalıdır.!!!

Aile Birleşimi Hakkı Nedir ?

           Aile birleşimi, çeşitli sebeplerden ötürü  farklı ülkelerde yaşamak zorunda kalan eşlerin veya çocukların  birlikte yaşamak amacıyla bir araya gelmesi yoluyla yapılan göç  anlamına gelen, uluslararası kanunlar  ile de tanınmış bir haktır. Aile birleşimi yasaları, ülkenin  göçü kontrol altına alma hakkıyla ailenin bir arada yaşama hakkı arasında bir denge kurmayı amaçlar.

Aile Birleşimi Vizesi Geçerlilik Süresi Kaç Yıl ?

              Aile Birleşimi Vizesi; halk arasında “evlilik vizesi” olarak da bilinen bu vize uzun süreli (D TİPİ) vize türlerinden olduğu için beraberinde başvuru sahiplerine oturma izni hakkı da sunmaktadır. Bundan dolayı Aile Birleşimi Vizesi geçerlilik süresi de uzundur. D tipi vize kategorisinde bulunan aile birleşimi, başvuru sahiplerine  3 ay ila 6 aya kadar geçerlilik süresi tanımaktadır.

Aile Birleşimi Vizesi İçin Dil Şartı Kalktı Mı ?

              Yabancı bir ülkeye evlilik sonrası aile birleşimi vizesi ile  uzun süreli giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı eşin, dil bilme zorunluluğu bulunmaktadır.

 Fakat ülkeler arası dil farklılığı olabildiği gibi gideceğiniz ülkeye göre de sizden istenilen dil seviyesi de farklı olabilmektedir. Eğer bu vize türüne başvurmanız gerektiyse, gideceğiniz ülkenin yabancı dilini en az A1 seviyesinde bilmeniz gerekmektedir. Ancak sizden istenen dil seviyesi yine ülkeden ülkeye göre değişkenlik gösterebildiği unutulmamalı gidilecek olan ülke şartları güncel bilgileri göz önünde bulundurulmalıdır.

Aile Birleşimi Vizesi Neden Reddedilir ? 

Aile birleşimi vizesi için ne gerekli sorusu başlığı altında da bahsettiğimiz gibi

    ‘D tipi Schengen vizeleri son derece ayrıcalıklı sosyal haklar sunan vize türleri arasında yer almaktadır. Ayrıca AB ülkelerinin  çoğunda  kullanacağınız serbest dolaşım hakkı, oturma izni ve çalışma izni gibi konulara da bu vize sayesinde kişiler hak kazanabilmektedir. Bundan dolayı D tipi Schengen vizesi çok ciddi incelemeler ve titiz değerlendirmeler sonucunda verilen bir vize türüdür. D tipi aile birleşimi vizesi ile de beraber  başvuru sahipleri oturma ve göç izni aldıklarından  dolayı yine aynı sebeple son derece dikkat edilmesi gereken prosedürleri vize başvurusu  beraberinde  getirmektedir. Şeklinde beyan etmiştik’ .

Tekrar hatırlayalım;

aile birleşimi  vizesi oldukça karmaşık ve detaylı bir vize sürecine tabidir. Yapacağınız en ufak bir hata,verdiğiniz en ufak yanlış bilgi vizenizin reddine yol açmakta ve sizi maddi-manevi kayıplara sürükleyebilmektedir.

-Evraklarınızın eksik ya da hatalı teslim edilmesi,

– ilgili birimlerin evliliğinize inanmaması,

– sizi ve evliliğinizi samimi bulmaması gibi durumlardan dolayı vizeniz olumlu sonuçlanmayabilir. Aile birleşimi vize başvuruları öncesinde  belli bir mülakat süreci içerdiği için mülakatta kullanılan duruş,konuşma tarzı,samimiyet vs.  son derece önemlidir.

-Mülakat esnasında evlilik bağınızın gerçeğe dayanıp dayanmadığı,

– gelir durumunuz,

-gideceğiniz ülkedeki yaşam şartlarınız gibi konularda olumlu bir rol çizilmesi ve bunun karşı tarafa hissettirilmesi  beklenir. Bu konularda dürüstlük ve şeffaflık çok önemlidir, zira hakkınızda oluşacak olumsuz düşünceler vize başvurunuzun reddiyle sonuçlanabilir.

Aile Birleşimi Kaç Ay Sürer ?

            Aile birleşimi vizesi uzun süreli D tipi vize olmasından dolayı çok daha ayrıntılı ve uzun bir sürece tabi olup, başvuru süreci 3 ila 6 ay içinde tamamlanabilmektedir. Bu süreç ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebildiği gibi ,evrakların hatasız ve eksiksiz şekilde teslimi,mülakatın başarılı sonuçlanması gibi  kişiden kişiye değişen farklılıklardan dolayı da değişkenlik gösterebilmektedir.